Rituelen

Als freelancer wil ik mijn energie steken in werk dat verbindingen versterkt: de verbinding van ons mensen met onszelf, de ander en de wereld om ons heen. Rituelen lenen zich hier heel goed voor.

Wat zijn rituelen?
Rituelen kunnen religieus en spiritueel zijn maar dat hoeft niet altijd. Het zijn momenten van gebundelde en niet-alledaagse aandacht voor iets dat ertoe doet. Een overgang, een verandering, een verlies. Dit kunnen momenten zijn in de individuele levensloop, zoals geboorte of juist vormen van verlies en rouw, of collectieve momenten zoals de overgang van seizoenen of het vieren van een mijlpaal in een team.

Rituelen bieden ruimte aan dat wat ons op dat moment beweegt. Hierbij gebruik ik beeldentaal, (live) muziek, kunst, symbolen, voorwerpen, verhalen, zintuigindrukken, gedichten… net wat past bij de situatie.
Je kunt niet altijd uitleggen waarom een ritueel werkt en dat is nu juist het bijzondere ervan. Als het goed is brengt het je vooruit in een bepaald proces. Daar draag ik graag aan bij, zowel voor individuen als groepen.